Help je mee? Word vrijwilliger of loop stage bij ons!

Cursussen & Workshops

Verrijk je groene kennis met cursussen en workshops van OERgroen.

Welkom bij OERgroen! Ontdek onze boeiende cursussen en workshops die het hele jaar door worden aangeboden. Leer hoe je jouw eigen eetbare tuin ontwerpt en onderhoudt, ontdek de kracht van natuurlijke middelen voor je planten, en leer alles over mulchen voor een gezondere bodem. Babbe deelt graag haar kennis en geeft je volop praktische tips. 

We verwelkomen je graag bij OERgroen!

Snel naar onze cursussen en workshops

Duur: 5 avonden van 2.5 uur
Data: 10-4, 17-4, 24-4, 1-5 en 8-5
Tijdstip: 19:00 uur – 21:30 uur
Kosten: €250,- (inclusief koffie/thee)

Ontwerp je Eetbare tuin

In deze cursus leer hoe  je zelf een eetbare permacultuurtuin ontwerpt, aanlegt en onderhoudt. Aan het einde van de cursus heb je je eigen ontwerp gemaakt en ben je klaar om direct te beginnen. We behandelen onderwerpen als voedselbossen, permacultuur, voedselbostuinen, biodiversiteit en bodemgesteldheid. Je leert op natuurlijke wijze je bodem verbeteren en je eigen bodemgesteldheid onderzoeken. Welke planten zijn eetbaar, hoe combineer je ze, wat hebben ze nodig en waar kun je ze krijgen? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het ontwerp en hoe onderhoud je je tuin met zo min mogelijk inspanning? Hoe maak je je tuin zo onderhoudsarm mogelijk en hoe kun je planten zelf vermeerderen? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze cursus.

Daarnaast organiseren we ook rondleidingen in het voedselbos en op de kwekerij. Deze worden gepland zodra de cursus van start gaat, in overleg met alle cursisten.

De cursus start bij minimaal 4 aanmeldingen. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding.

Workshop

Mulchen

Misschien heb je er al eens van gehoord of pas je het al toe: mulchen. Het is een natuurlijke manier om je bodem te verbeteren, onkruid te bestrijden en vocht vast te houden. Maar welke materialen gebruik je hiervoor, hoe breng je ze aan en wanneer? Wat moet je wel en niet doen? Wat doet mulchen precies met je bodem en hoe werk je samen met de natuur?

Al deze vragen en meer worden beantwoord in deze workshop. Na afloop kun je meteen beginnen met mulchen op jouw grond, zodat je planten nog blijer worden, je een gezondere bodem creëert en de biodiversiteit vergroot.

Kosten: €45,- pp
Duur: 3 uur
Inclusief: reader met alle informatie, rondleiding met praktijkvoorbeelden, koffie, thee en iets lekkers.

Zie onze agenda voor de eerstvolgende datum.

Workshop

Natuurlijke plantmiddelen

Tijdens deze workshop leer je hoe je van plantaardige stoffen hulpmiddelen maakt voor je planten. Denk hierbij aan middelen tegen luizen of stimulanten voor wortelgroei. We behandelen ook natuurlijke voeding en remedies tegen verschillende plantenziekten. Daarnaast gaan we zelf alle middelen maken en krijg je je eigen brouwsels en een “kookboekje” om mee naar huis te nemen.

Kosten: €45,- pp
Duur: 3 uur
Inclusief: reader met alle informatie, koffie, thee en iets lekkers.

 

Zie onze agenda voor de eerstvolgende datum.

Datum: 29-9 
Tijdstip: 13:00 uur – 16:00 uur
Kosten: €45,- pp

Workshop klimaatadaptieve tuin

Ontdek hoe je jouw tuin kunt transformeren in een veerkrachtige oase die klaar is voor de uitdagingen van het veranderende klimaat! Doe mee aan onze inspirerende workshop “Klimaat-Adaptieve Tuin” en leer essentiële technieken om jouw tuin te laten gedijen in alle seizoenen.

Tijdens de workshop behandelen we:

De workshop wordt geleid door ervaren tuinexpert Babbe Hengeveld die je waardevolle inzichten en praktische tips zal bieden om jouw tuin te transformeren in een groen paradijs dat bestand is tegen de uitdagingen van morgen.

Meld je nu aan en neem de eerste stap naar een veerkrachtige, klimaat-adaptieve tuin!  Samen kunnen we het verschil maken en onze tuinen omvormen tot duurzame leefgebieden voor de toekomst.

Zorg ervoor dat je je op tijd opgeeft, aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

Datum: zaterdag 20 april
Tijdstip: 11:00 uur – 15:00 uur
Locatie: Warmoezerij Wolfslaar, Wolfslaardreef 100, Breda
Investering : €65,- pp inclusief koffie, thee en biologische, vegetarische lunch

Workshop klimaatadaptief tuinieren in de stad van de toekomst!

Wil jij ook aan de slag in je tuin, maar dan wel op een milieuvriendelijke manier? Wil je je tuin ook meteen wat klimaatbestendiger maken en je eigen voedsel produceren? Doe dan mee met deze workshop en ontdek de wereld van de klimaatadaptieve tuin. Ontdek hoe je jouw tuin kunt transformeren in een veerkrachtige oase die klaar is voor de uitdagingen van het veranderende klimaat!

Tijdens de workshop behandelen we:

De workshop wordt geleid door de ervaren tuinexpert en voedselbosexpert Babbe (Oergroen), die waardevolle inzichten en praktische tips zal bieden om jouw tuin te transformeren in een groen paradijs dat bestand is tegen de uitdagingen van morgen. Zij wordt ondersteund door Olga, die de Warmoezerij Wolfslaar beheert.

We laten zien hoe dat eruitziet in de praktijk, wat je vooral wel en niet moet doen en geven je praktische tips. In de tuin van de Warmoezerij wordt er sinds vele jaren al getuinierd op een milieuvriendelijke manier met een eigen kringloopsysteem. Dit systeem heeft zich reeds ter plekke bewezen. Sinds een jaar is er op de Warmoezerij ook een voedselbosrand aangelegd.

We laten zien en vertellen hoe dit ook kan in jouw eigen tuin, en als kers op de taart lunchen we samen met een biologische lunch, zo veel mogelijk van eigen oogst!

Opmerking: Zorg ervoor dat je vooraf registreert, aangezien het aantal plaatsen beperkt is. Meld je daarom nu al aan en neem de eerste stap naar een veerkrachtige, klimaatadaptieve tuin! Stuur een e-mail naar oergroen@gmail.com of klik hieronder op de inschrijfbutton. 

Samen kunnen we het verschil maken en onze tuinen omvormen tot duurzame leefgebieden voor de toekomst.

Zorg ervoor dat je je op tijd opgeeft, aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

Workshop

Stekken

Data: 11 mei
Tijdstip: 10 uur
Kosten: €45,- pp

 

Heb je altijd al willen leren hoe je planten vermenigvuldigt en een groene oase creëert met je eigen handen? Doe dan mee aan onze boeiende workshop “Stekken” en ontdek de geheimen van het vermeerderen van planten op een eenvoudige en bevredigende manier.

Wat staat je te wachten?

Voor wie is deze workshop geschikt?

Reserveer je plek

Deelname aan de workshop is populair, dus zorg ervoor dat je jouw plek reserveert door een e-mail te sturen naar oergroen@gmail.com of klik hieronder op de inschrijfbutton

Ontdek de Klimaatadaptieve Tuin van Warmoezerij Wolfslaar met Voedselbosrand!

Stap in de betoverende wereld van duurzaamheid en biodiversiteit tijdens onze exclusieve rondleiding door de klimaatadaptieve tuin met een recent aangeplante voedselbosrand. Laat je inspireren door innovatieve tuinontwerpen en leer hoe je jouw buitenruimte kunt transformeren in een groen paradijs.

Wat kun je verwachten:

Klimaatadaptieve Tuin: Ontdek slimme en praktische benaderingen om je tuin aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Van waterbeheer tot hittebestendige beplanting, krijg inzicht in technieken die je eigen tuin veerkrachtig maken.

Voedselbosrand: Wandel langs onze jonge voedselbosrand en leer over de principes van voedselbosbouw. Ontdek hoe je een gevarieerde, eetbare rand kunt integreren in je tuinontwerp, die niet alleen smakelijke oogsten biedt maar ook bijdraagt aan het ecosysteem.

Biodiversiteit in de Praktijk: Leer hoe je biodiversiteit bevordert door het creëren van habitats voor insecten, vogels en andere waardevolle dieren. Ontdek de symbiotische relaties tussen planten en dieren die bijdragen aan een gezond en evenwichtig ecosysteem.

Tuinadvies: Onze deskundigen Olga en Babbe staan klaar om al je vragen te beantwoorden en persoonlijk tuinadvies te geven. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, er is voor iedereen iets te leren.

Reserveer je plek:
De rondleiding is populair en de plaatsen zijn beperkt. Zorg ervoor dat je je plek van tevoren reserveert door een e-mail te sturen naar: oergroen@gmail.com.

 

Zorg ervoor dat je je op tijd opgeeft, aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

Datum: zaterdag 18 mei
Tijdstip: 10:30 uur – 12:30:00 uur
Locatie: Warmoezerij Wolfslaar, Wolfslaardreef 100, Breda
Investering : €12,50,- pp

Datum: zaterdag 18 mei
Tijdstip: 14:00 uur – 16:30 uur
Locatie: Warmoezerij Wolfslaar, Wolfslaardreef 100, Breda
Investering : €20,- pp 

Kennismaking en proeverij: Eten conserveren door drogen, fermenteren en inleggen in olie en azijn!

Wil je leren hoe je de overvloed van het seizoen kunt vastleggen en genieten van smaakvolle, zelfgemaakte lekkernijen het hele jaar door? Doe dan mee aan de kennismaking en proeverij over het conserveren van voedsel op drie diverse en heerlijke manieren: drogen, fermenteren, en inleggen in olie en azijn!

Tijdens deze kennismaking ontdek je:

De kennismaking wordt geleid door gepassioneerde voedselconserveringsdeskundige Olga Kroes, die haar kennis en tips met je deelt, zodat je zelfverzekerd aan de slag kunt gaan in je eigen keuken. Olga laat ons verschillende bereidingen proeven en legt uit hoe je hier zelf mee verder kunt.

Voor wie is deze kennismaking/proeverij geschikt?

Zorg dat je erbij bent en ontdek hoe je je eigen voorraadkast vult met smakelijke en gezonde lekkernijen. Schrijf je in door een e-mail te sturen naar oergroen@gmail.com.


Zorg ervoor dat je je op tijd opgeeft, aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

Enthousiast geworden? Schrijf je in voor een cursus of workshop!

Contact

Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen snel contact met je op.

Het formulier is verzonden!

Bedankt voor je bericht! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Als je je hebt aangemeld voor een workshop krijg je altijd nog een persoonlijke bevestiging. Workshops gaan namelijk alleen door bij voldoende aanmeldingen.